• Home
  • Въпроси и отговори

Въпроси и отговори

1. Къде мога да ви открия?

Фитнес клубовете ни в София се намират на бул. „Сливница” 228, бул. „Черни връх” 47, бул. „Янко Сакъзов” 78, ул. „Николай Коперник” 21, Софарма Бизнес Тауърс и Мега Мол. В Бургас и Стара Загора можете да ни откриете в Галерия Мол, а в Пловдив – в Мол Марково тепе.

2. Какво включва абонаментът?

Месечните абонаменти включват неограничено трениране в девет фитнес клуба, в четири града на България, едно посещение на групова тренировка и един душ на ден и безплатен Wi-Fi, сейфчета за ценности и сауна там, където е налична. Годишният абонамент включва към гореизброеното и опция за замразяване два пъти за по един месец.

Дневният годишен абонамент включва трениране във всички клубове на Атлетик Фитнес всеки ден в часовете между 10 и 16 часа, едно посещение на дневна групова тренировка в този часови интервал, по един душ на ден и сауна там, където е налична.

2.1. Каква е разликата между Дневен годишен и Годишен абонамент?

С Дневния годишен абонамент можете да тренирате всеки ден в часовете между 10 и 16 часа, докато с Годишния абонамент нямате времево ограничение и имате включена опцията за замразяване.

3. Мога ли да тренирам с Дневен годишен абонамент извън часовете, които позволява – всеки ден между 10 и 16 часа?

Този абонамент е на по-ниска цена именно заради ограничението в часовете за трениране. Ако дойдете извън тях, може да тренирате като заплатите Еднодневна карта на стойност от 15 лв. или да си доплатите за Годишен абонамент. 

4. Какво трябва да нося при първото ми посещение във фитнес клуба?

Чисти маратонки, които да преобуете на място, спортен екип, хавлиена кърпа и доброто си настроение.

5. Имате ли безплатен паркинг / стойка за колела?

Във всички клубове на Атлетик Фитнес, които се намират в търговски центрове – предлагаме минимум 2 часа безплатен паркинг. В останалите клубове на ваше разположение са стойки за колела.

6. Какви групови тренировки предлагате?

BodyPump, Tae Bo, Пилатес, комбинирана гимнастика, йога, Power Yoga, Detox Yoga, Zumba, FitBall, функционални тренировки, Cardio Dance, Tapout, Step Aerobic, PowerFitBall, BodyBalance, Aero-Step, Spinning, кръгова тренировка, Aero Kickbox, Fat burning Class, народни танци, Tabata, FIRE, TRX, ABT и Pump. График на тренировките можете да намерите в менюто ‘Групови тренировки’ на интернет страницата ни. За някои часове е необходимо предварително записване.

7. Имате ли фитнес инструктори в клуба?

Да, във всички наши фитнес клубове имаме фитнес инструктори и персонални треньори на ваше разположение. При първоначалното си присъединяване, всеки нов член на Атлетик Фитнес получава безплатна ориентировъчна тренировка с фитнес инструктор. 

8.Как да вляза в профила си на уебсайта?

За да влезете в профила си, трябва първо да сте се регистрирали на интернет страницата ни.

За регистрация:

  1. 1. Отидете на http://athletic.bg/
  2. 2. Натиснете бутона „Вход”.
  3. 3. Въведете потребителско име – валидна електронна поща (ако вече сте посещавали фитнес клуб на Атлетик Фитнес и сте оставили мейл на рецепция, въведете него за потребителско име) и парола и натиснете бутона „Регистрация”.

Ако сте вече регистриран потребител, отидете на http://athletic.bg/ и натиснете бутона „Вход”. Въведете потребителско име и парола в полетата под надписа „Профил” и натиснете „Вход”.

8.1. Как да си закупя карта онлайн – през интернет страницата?

След като сте се регистрирали на интернет страницата:

  1. Натиснете бутона „Купи карта”.
  2. Изберете вашия фитнес клуб от падащото меню.

2.1. Изберете типа абонамент – Еднодневна карта, Месечен, Дневен годишен или Годишен абонамент, или изберете зареждане на кредити.

2.2. Изберете началната дата, от която искате да ви бъде валиден абонаментът и натиснете бутона „Продължи”.

  1. Проверете дали правилно е избран желаният от вас продукт и ако това е така, натиснете бутона „Купи”.
  2. Попълнете задължителните полета, които са маркирани със звездичка ‘*’ – име и фамилия на КИРИЛИЦА, имейл адрес и телефон – да започва с ‘+359’.

4.1. Изберете начина на плащане – чрез ePay, кредитна или дебитна карта, или чрез EasyPay и натиснете бутона „Плати”.

След като сте въвели данните за плащане, ще получите потвърждение за успешна покупка.

8.2. Как мога да си закупя абонамент чрез EasyPay?

След като минете през споменатата по-горе процедура и стигнете до начин на плащане, избирате опцията EasyPay и натискате бутона „Плати”. Ще ви бъде издаден „Код за Плащане” към EasyPay, който трябва да кажете при плащане на абонамента.

9. Как и къде мога да си получа картата, закупена онлайн?

Закупеният онлайн абонамент може да бъде активиран на рецепция в клубовете ни срещу представен документ за самоличност.

 

10. Мога ли да давам картата си на приятели или близки?

Всички карти са персонални и не могат да бъдат преотстъпвани. На нарушителите картите се анулират незабавно и им се отнема правото на членство в Атлетик Фитнес.

11. Ако съм забравила картата / чипа си, мога ли да тренирам?

Загубена, забравена или повредена карта / чип се преиздава на рецепция срещу цена по ценоразпис.

12. Мога ли да си оставям дрехите в шкафчето след тренировка, за да не ги нося всеки път с мен?

Шкафчетата не са персонални и се използват само по време на престой в клуба. В противен случай, няма да има достатъчно шкафчета за останалите членове на Атлетик Фитнес.

13. Защо да си давам мейла и телефона при регистрация?

Адресът на електронната поща и телефонът са ни необходими като начин за обратна връзка с членовете ни. На електронната поща оставена на рецепция се получава напомняне за изтичане на абонамента, за да не изпуснете срока за подновяване. Също така, той служи като потребителско име за регистрация на интернет страницата ни.

Освен електронната поща, е необходимо предоставянето и на телефонен номер за обратна връзка с вас, когато това се налага.

14. Мога ли да замразявам Месечния си абонамент?

Опцията за замразяване е включена единствено към Годишния абонамент, за един или два пълни месеца.

14.1. Как мога да замразя абонамента си?

Следва да уведомите персонала на рецепция на клуба лично или в писмен вид – по електронната поща (office@athletic-bg.com) или на лично съобщение на официалната Фейсбук страница на Атлетик Фитнес, най-малко три дена преди датата, на която желаят да замразят членството си.

14.2. Сам ли се размразява абонаментът ми?

След изтичането на периода на замразяване (един или два пълни месеца), системата ни автоматично подновява членството ви.

15. Има ли намаление, ако всички от моето семейство посещаваме Атлетик Фитнес?

Ако имате Дневен годишен или Годишен абонамент и доведете приятел или роднина, който си закупи Годишен абонамент, получавате един месец бонус към вашата членството ви.

16. Мога ли да подновя абонамента си преди да е изтекъл?

Да, можете. Абонаментът ще бъде подновен от датата на падеж на членството ви. Това става автоматично от нашата система, което гарантира, че няма да загубите дни при подновяването. По този начин и ще сте сигурни, че няма да изпуснете датата на изтичане.

17. Мога ли да презаредя абонамента си, ако не нося картата си с мен?

Да, можете. Трябва само да кажете адреса на електронната си поща, с който сте се регистрирали на рецепция или на интернет страницата на Атлетик Фитнес.

18. За какво служат кредитите на картата?

Можете да заредите кредите на картата си, с които да се възползвате от предлаганите от нас услуги – душ, кърпа, протеинов бар, масаж, месечна карта и т.н.