Въпроси и отговори

Къде мога да ви открия?

Фитнесите ни в София се намират на бул. Сливница 228, бул. Черни връх 47, бул. Янко Сакъзов 78, ул. Николай Коперник 21, Софарма Бизнес Тауърс и Мега Мол. В Пловдив – Мол Галерия Пловдив и Мол Марково тепе, Стара Загора и Бургас можете да ни откриете в Галерия Мол.

Какво включва картата?

Месечните карти включват неограничено трениране в десет фитнеса, в четири града на България, едно посещение на групово занимание по ваш избор на ден и безплатен Wi-Fi, сейфчета за ценности и сауна там, където е налична.

Какво трябва да нося при първото ми посещение във фитнеса?

Чисти маратонки, които да преобуете на място, спортен екип, хавлиена кърпа и доброто си настроение.

Имате ли безплатен паркинг/стойка за колела?

Да. Във всички наши зали има безплатен паркинг или стойка за колела на ваше разположение.

Какви групови занимания предлагате?

BodyPump, Tae Bo, пилатес, комбинирана гимнастика, йога, Power Yoga, Detox Yoga, Zumba, FitBall, функционални тренировки, Cardio Dance, Tapout, Step Aerobic, PowerFitBall, BodyBalance, Aero-Step, Spinning, кръгова тренировка, Aero Kickbox, Fat burning Class, народни танци, Tabata, FIRE, TRX, ABT и Pump. График на заниманията можете да намерите в менюто ‘Групови занимания’ на уебсайта ни. За някой часове е необходимо предварително записване.

Има ли фитнес инструктори?

Да, във всички наши зали имаме фитнес инструктори. Всеки нов клиент получава безплатна консултация с фитнес инструктор.

Как да вляза в профила си на уебсайта?

За да влезете в профила си, трябва първо да сте се регистрирали на уебсайта. За регистрация:

  • 1.Отидете на http://athletic-bg.com/
  • 2.Натиснете бутона ‘Вход’.
  • 3.Въведете потребителско име – валиден мейл (ако вече сте посещавали фитнеса, въведете мейла, който сте оставили на рецепция) и парола и натиснете бутона ‘Регистрация’. По този начин ще влезете в профила си.

Ако сте вече регистриран потребител, отидете на http://athletic-bg.com/ и натиснете бутона ‘Вход’. Въведете потребителско име и парола в полетата под надписа ‘Профил’ и натиснете ‘Вход’.

Как да си закупя карта онлайн – през уебсайта?

След като сте се регистрирали на сайта:

  • 1.Натиснете бутона ‘Купи карта’
  • 2.Изберете вашия фитнес от падащото меню.
  • 2.1.Изберете типа карта – месечна, дневна годишна или годишна карта, или изберете зареждане на кредити.
  • 2.2.Изберете началната дата, от която искате да ви бъде валидна картата и натиснете бутона ‘Продължи’.
  • 3.Проверете дали правилно е избран желаният от вас продукт и ако това е така, натиснете бутона ‘Купи’.
  • 4.Попълнете задължителните полета, които са маркирани със звездичка ‘*’ – име и фамилия на КИРИЛИЦА, имейл адрес и телефон – да започва с ‘+359’.
  • 4.1.Изберете начина на плащане – чрез ePay, кредитна или дебитна карта, или чрез EasyPay и натиснете бутона ‘Плати’. След като сте въвели данните за плащане, ще получите потвърждение за успешна покупка.

 

Как мога да си закупя карта чрез EasyPay?

След като минете през споменатата по-горе процедура и стигнете до начин на плащане, избирате опцията EasyPay и натискате бутона ‘Плати’. Ще ви бъде издаден ‘Код за Плащане’ към EasyPay, който трябва да кажете при плащане на картата.

Как и къде мога да си получа картата, закупена онлайн?

Закупената онлайн карта може да си получите на рецепция във фитнесите ни срещу представен документ за самоличност.

Какво представлява членската такса?

Членската такса се заплаща еднократно при записване в Атлетик Фитнес. Тя е включена в цената на годишната карта и дава правото на еднократна опознавателна тренировка с фитнес инструктор.

Еднократно ли се заплаща членската такса?

Членската такса се заплаща еднократно в случай, че всеки месец си подновявате картата навреме – в седемдневен срок от датата на изтичане.

Тренирах при вас, но прекъснах за няколко месеца. Пак ли трябва да платя членска такса?

Членска такса не се дължи повторно, ако сте редовни клиенти и си подновявате картата в рамките на седемдневен срок след изтичането й. Има няколко възможности за подновяване на картата без прекъсване на членските права. А именно: картата може да бъде подновена преди изтичането й, като новата карта става валидна от датата на изтичане на предишната. Подновяване на картата в деня на изтичането или в седемдневния период след изтичането й. Или доплащане за превръщане на месечна карта в годишна. По този начин спестявате пари, имате по един душ на ден включен в картата и можете да си замразите картата два пъти годишно за по месец или два месеца наведнъж.

Каква е разликата между членска такса и месечна карта?

Членската такса се заплаща, за да станете член на Атлетик Фитнес. Това е еднократна такса, в случай, че месечната карта се презарежда без прекъсване. Месечната карта дава правото да се тренира в девет фитнеса в четири града на България, в рамките на един месец. Ако месечната карта бъде презареждана всеки месец, се заплаща единствено нейната стойност, без членската такса.

Мога ли да давам картата си на приятели или близки?

Всички карти са персонални и не могат да бъдат преотстъпвани. На нарушителите картите се анулират незабавно и им се отнема правото на членство в Атлетик Фитнес.

Ако съм забравил/а картата си, мога ли да вляза да тренирам?

Загубена, забравена или повредена карта/чип се преиздава срещу 2 лв.

Картата ми важи ли за останалите фитнеси на Атлетик Фитнес?

Месечната карта и дневната годишна карта важат за всички фитнеси на Атлетик Фитнес. Годишна карта закупена от Пловдив или Стара Загора важи само за тези два града, докато с годишна карта закупена в Бургас или София можете да тренирате във всички фитнеси на Атлетик Фитнес.

Мога ли да си оставям дрехите в шкафчето след тренировка, за да не ги нося всеки път?

Шкафчетата не са персонални и се използват само по време на престой във фитнеса. В противен случай, няма да има достатъчно шкафчета за останалите членове на Атлетик Фитнес.

Защо да си давам мейла и телефона?

Имейл адресът и телефонът са ни необходими единствено като начин за обратна връзка с членовете ни. На имейл адреса оставен на рецепция се получава напомняне за изтичане на картата, за да не изпуснете срока за подновяване. Също така, той служи за потребителско име за регистрация в уебсайта ни. Освен имейл адреса, е необходимо предоставянето и на телефонен номер, за обратна връзка с вас, когато това се налага (например, има авария във фитнеса и няма да има вода цял ден. В този случай ще ви бъде изпратен мейл и/или SMS, с който да ви уведомим за това).

Мога ли да замразявам месечната си карта?

Опцията за замразяване е включена единствено към годишната карта.

Как мога да ‘замразя’ картата си?

Следва единствено да кажете на колегите ни на рецепция, че искате да си ‘замразите’ картата и датата на ‘замразяване’.

Сама ли се ‘размразява’ картата ми?

След изтичането на периода на ‘замразяване’ (1 или 2 пълни месеца), системата ни автоматично подновява членството ви.

Има ли намаление, ако всички от моето семейство посещаваме Атлетик?

Ако имате годишна карта и доведете приятел или роднина, който си закупи годишна карта, получавате един месец безплатно към вашата карта.

Мога ли да подновя картата си преди да е изтекла?

Да, можете. Картата ще бъде подновена от датата на изтичане на текущата ви карта. Това става автоматично от нашата система, което гарантира, че няма да загубите дни при подновяването. По този начин и ще сте сигурни, че няма да изпуснете датата на изтичане.

Мога ли да презаредя картата си, ако не я нося?

Да, можете. Трябва само да кажете мейла, с който сте се регистрирали на рецепция или на уебсайта на Атлетик Фитнес.

За какво служат кредитите на картата?

Можете да заредите кредите на картата си, с които да се възползвате от предлаганите от нас услуги – душ, кърпа, протеинов бар, масаж, месечна карта и т.н.