Въпроси и отговори

1.Къде мога да ви открия?

Фитнес клубовете ни в София се намират на бул. „Сливница” 228, бул. „Черни връх” 47, бул. „Янко Сакъзов” 78, ул. „Николай Коперник” 21, Софарма Бизнес Тауърс и Мега Мол. В Бургас и Стара Загора можете да ни откриете в Галерия Мол, а в Пловдив – в Мол Марково тепе.

2.Какво включва картата?

Месечните карти включват неограничено трениране в девет фитнес клуба, в четири града на България, едно посещение на групова тренировка на ден и безплатен Wi-Fi, сейфчета за ценности и сауна там, където е налична. Годишната карта включва към гореизброеното и Членска такса, един душ на ден и опция за замразяване два пъти за по един месец.

Дневната годишна карта включва трениране във всички клубове на Атлетик Фитнес всеки ден в часовете между 10 и 16 часа, Членска такса, едно посещение на дневна групова тренировка в този часови интервал, по един душ на ден и сауна там, където е налична.

2.1 Каква е разликата между Дневна годишна и Годишна карта?

С Дневната годишна карта можете да тренирате всеки ден в часовете между 10 и 16 часа, докато с Годишната карта нямате такова ограничение и имате включена опцията за замразяване.

3.Мога ли да тренирам с Дневна годишна карта извън часовете, които позволява – всеки ден между 10 и 16 часа?

Тази карта е на по-ниска цена именно заради ограничението в часовете за тренениране. Ако дойдете извън тях, може да тренирате като заплатите Еднодневна карта на стойност от 15 лв. или да си доплатите за Годишна карта. 

4.Какво трябва да нося при първото ми посещение във фитнес клуба?

Чисти маратонки, които да преобуете на място, спортен екип, хавлиена кърпа и доброто си настроение.

5.Имате ли безплатен паркинг / стойка за колела?

Във всички клубове на Атлетик Фитнес, които се намират в търговски центрове – мол-ове – имате 2 часа безплатен паркинг. В останалите клубове на ваше разположение са стойки за колела.

6.Какви групови тренировки предлагате?

BodyPump, Tae Bo, Пилатес, комбинирана гимнастика, йога, Power Yoga, Detox Yoga, Zumba, FitBall, функционални тренировки, Cardio Dance, Tapout, Step Aerobic, PowerFitBall, BodyBalance, Aero-Step, Spinning, кръгова тренировка, Aero Kickbox, Fat burning Class, народни танци, Tabata, FIRE, TRX, ABT и Pump. График на тренировките можете да намерите в менюто ‘Групови тренировки’ на уебсайта ни. За някои часове е необходимо предварително записване.

7.Имате ли фитнес инструктори в клуба?

Да, във всички наши фитнес клубове имаме фитнес инструктори и персонални треньори на ваше разположение. При първоначалното си присъединяване, всеки нов член на Атлетик Фитнес получава безплатна ориентировъчна тренировка с фитнес инструктор. 

8.Как да вляза в профила си на уебсайта?

За да влезете в профила си, трябва първо да сте се регистрирали на уебсайта.

За регистрация:

  1. 1.Отидете на http://athletic-bg.com/
  2. 2.Натиснете бутона „Вход”.
  3. 3.Въведете потребителско име – валиден мейл (ако вече сте посещавали фитнес клуб на Атлетик Фитнес и сте оставили мейл на рецепция, въведете него за потребителско име) и парола и натиснете бутона „Регистрация”.

Ако сте вече регистриран потребител, отидете на http://athletic-bg.com/ и натиснете бутона „Вход”. Въведете потребителско име и парола в полетата под надписа „Профил” и натиснете „Вход”.

8.1 Как да си закупя карта онлайн – през уебсайта?

След като сте се регистрирали на сайта:

  1. 1. Натиснете бутона „Купи карта”.
  2. 2. Изберете вашия фитнес клуб от падащото меню.

2.1. 2.1. Изберете типа карта – Еднодневна, Месечна, Месечна карта без членство Дневна годишна или Годишна карта, или изберете зареждане на кредити.

2.2. 2.2. Изберете началната дата, от която искате да ви бъде валидна картата и натиснете бутона „Продължи”.

  1. 3. Проверете дали правилно е избран желаният от вас продукт и ако това е така, натиснете бутона „Купи”.
  2. 4. Попълнете задължителните полета, които са маркирани със звездичка ‘*’ – име и фамилия на КИРИЛИЦА, имейл адрес и телефон – да започва с ‘+359’.

4.1. 4.1. Изберете начина на плащане – чрез ePay, кредитна или дебитна карта, или чрез EasyPay и натиснете бутона „Плати”.

След като сте въвели данните за плащане, ще получите потвърждение за успешна покупка.

8.2 Как мога да си закупя карта чрез EasyPay?

След като минете през споменатата по-горе процедура и стигнете до начин на плащане, избирате опцията EasyPay и натискате бутона „Плати”. Ще ви бъде издаден „Код за Плащане” към EasyPay, който трябва да кажете при плащане на картата.

9.Как и къде мога да си получа картата, закупена онлайн?

Закупената онлайн карта може да си получите на рецепция в клубовете ни срещу представен документ за самоличност.

10.Какво представлява Членската такса?

Членската такса се заплаща при ставане на член на Атлетик Фитнес, като членовете заплащат тази такса ЕДНОКРАТНО, ако презареждат картата си БЕЗ прекъсване. Тя дава право на подновяване на картата на преференциална цена. Членската такса е включена в цената на годишните карти и дава правото на подновяване на членството на преференциални цени.

10.1 Какво е разликата между Членска такса и Месечна карта? 
Членската такса се заплаща, за да станете член на Атлетик Фитнес. Месечната карта дава правото да се тренира в девет фитнес клуба, в четири града на България, за един месец.

11.Мога ли да давам картата си на приятели или близки?

Всички карти са персонални и не могат да бъдат преотстъпвани. На нарушителите картите се анулират незабавно и им се отнема правото на членство в Атлетик Фитнес.

12.Ако съм забравила картата / чипа си, мога ли да тренирам?

Загубена, забравена или повредена карта / чип се преиздава на рецепция срещу 2 лв.

13.Мога ли да си оставям дрехите в шкафчето след тренировка, за да не ги нося всеки път с мен?

Шкафчетата не са персонални и се използват само по време на престой в клуба. В противен случай, няма да има достатъчно шкафчета за останалите членове на Атлетик Фитнес.

14.Защо да си давам мейла и телефона при регистрация?

Имейл адресът и телефонът са ни необходими като начин за обратна връзка с членовете ни. На имейл адреса оставен на рецепция се получава напомняне за изтичане на картата, за да не изпуснете срока за подновяване. Също така, той служи като потребителско име за регистрация на уебсайта ни.

Освен имейл адреса, е необходимо предоставянето и на телефонен номер, за обратна връзка с вас, когато това се налага.

15.Мога ли да замразявам Месечната си карта?

Опцията за замразяване е включена единствено към Годишната карта, за един или два пълни месеца.

15.1 Как мога да замразя картата си?

Следва да уведомите персонала на рецепция на клуба лично или в писмен вид – по електронната поща (office@athletic-bg.com) или на лично съобщение на официалната Фейсбук страница на Атлетик Фитнес, най-малко три дена преди датата, на която желаят да замразят членството си.

15.2 Сама ли се размразява картата ми?

След изтичането на периода на замразяване (един или два пълни месеца), системата ни автоматично подновява членството ви.

16.Има ли намаление, ако всички от моето семейство посещаваме Атлетик Фитнес?

Ако имате Дневна годишна или Годишна карта и доведете приятел или роднина, който си закупи Годишна карта, получавате един месец бонус към вашата карта.

17.Мога ли да подновя картата си преди да е изтекла?

Да, можете. Картата ще бъде подновена от датата на падеж на членството ви. Това става автоматично от нашата система, което гарантира, че няма да загубите дни при подновяването. По този начин и ще сте сигурни, че няма да изпуснете датата на изтичане.

18.Мога ли да презаредя картата си, ако не я нося?

Да, можете. Трябва само да кажете имейл адреса, с който сте се егистрирали на рецепция или на уебсайта на Атлетик Фитнес.

19.За какво служат кредитите на картата?

Можете да заредите кредите на картата си, с които да се възползвате от предлаганите от нас услуги – душ, кърпа, протеинов бар, масаж, месечна карта и т.н.