Повече хора, по-активни, по-здрави

Скъпи приятели,Untitled-1

В отговор на многобройните ви запитвания и изразени очаквания за ползването на услугите на Атлетик Фитнес с някоя от предлаганите на пазара спортни карти,

намерихме в лицето на Содексо България партньор, който споделя визията ни:

Read more ...

Атлетик блог (58)

Опасните коремни мазнини

От Пламен Христов

Искате ли да отслабнете? Търсите ли начини да сте по-жизнени и да имате повече енергия? Ако е така, направете каквото е необходимо, за да се отървете от коремната мазнина! Не само от нея, разбира се, но обърнете внимание на мазнините в областта на пояса.

Вярвате или не, мазнините около стомаха засягат здравето ви на всяко ниво. Това е не само неестетично, не само неприятно, но и много опасно. Все повече изследвания показват, че мастната тъкан увеличава риска от коронарна артериална болест, диабет, инсулинова резистентност и преждевременна смърт. Не успях да избягам далеч от мрачните краски, но това е самата истина - груба и достатъчно неприятна. Но има светлина в тунела защото за щастие тези проблеми могат да бъдат предотвратени чрез прилично хранене и упражнения.

Защо абдоминалната мастна тъкан е толкова опасна?                    Read more ...

Атлетик блог (3)

Протеини - какво, защо, как и кога?

Този път ще ти разкажем за големия “розов слон” в стаята - протеините. Всички сме чували за тях, всички ги консумираме, но може би има неща, които все още не знаем за тях. Затова тук сме ти подготвили всичко свързано с протеините - какво точно представляват те, защо са полезни и защо се нуждаем от тях, как да ги приемаме и кога. За да разбереш, просто продължи да четеш.

Какво?

Протеините, още познати като белтъчини, са в центъра на функционирането на всички живи организми познати на земята … и това не е преувеличаване. По-познатото им име сред държавите по света идва от старогръцки и набляга на фундаменталното и първостепенното у него (от гр. "протос" - първична нишка). В България използваме и друго име, което идва от яйчния белтък, с който се храни малкото пиленце, докато се излюпи - както птичето, така и ние имаме нужда от чудотворното вещество.

Всъщност протеините са изградени от множество аминокиселини, като според това колко от тях съдържа се определя пълноценността му. Има 20 вида аминокиселини, 9 от тях са незаменими защото тялото не може да ги синтезира само и трябва да се подсигурим, че поемаме дневната доза от тях чрез храната. Добрият протеин включва всички незаменими и колкото може повече от останалите 11.

При всеки процес, който извършваме, се нуждаем от белтъчините. Затова е важно да поддържаме нужното ниво в организма.

Read more ...

02.27.2018 Разтягане в залата след тренировка

Разтягане в залата след тренировка - да или не?

Да кажем, че досега си прекарал вече час в залата. Дал си всичко от себе си в една добра тренировка. И сега какво? Взимаш душ, събираш си нещата и тръгваш? Не. Сега е времето за стречинг. Това е важна част от сесията във фитнеса и не трябва да се пропуска, въпреки че много хора го правят. Особено често тази грешка правят бодибилдърите. А всъщност всеки има нужда да отдели няколко минути след тренировката си за разтягане.

Полезните страни на разтягането 

Стречингът ще ускори процеса на мускулното възстановяване, което помага за по-лека мускулна треска на следващия ден. Едновременно с това той намаля риска от травми, като те прави по-гъвкав и способен да извършваш упражненията по-правилно. Полезен е за сухожилията и за кръвното налягане. И, разбира се, не трябва да се пренебрегва фактът, че благодарение на ендорфинът, който се освобождава по време на разтягането, тялото има възможност да си почине, психиката ти се успокоява и след това си зареден с допълнително енергия.

Read more ...

Атлетик блог 29

Храната - кога и по колко?

Всички сме виждали как повечето пакетирани храни на гърба си имат изписани калориите и какъв процент е това от дневния прием. Ами, игнорирай всичко това. Това по никакъв начин не засяга целите, които си си поставил и постигането им устойчиво. Тези цифри са базирани на препоръчителната дневна доза от 2000 калории. Тази диета, обаче, не е подходяща за всички. Това е общо взето поставена от обществото рамка, която ти се втълпява, че трябва да спазваш, без значение дали си професионален атлет с високо ниво на активност, или си обикновен работещ човек с уседнал начин на живот.

Истината е, че всеки човек е различен, има целеви калориен прием, според неговата височина, килограми, години, процент телесна мазнина и активност през деня. Ако искаш да промениш нещо в тялото си, трябва много добре да знаеш къде се намираш в момента и какво искаш да постигнеш.

Read more ...

Атлетик блог (57)

Светата фитнес троица: Храна-Тренировки-Добавки

Решил си да създадеш перфектното тяло? Поздравления! Навлизаш в света на фитнеса. В това магическо място има три свещени неща, които ще те дарят с мечтаната фигура. А именно - добрата храна, усилените тренировки и приемът на хранителни добавки. Ако съумееш да съчетаеш това трио по начин, подходящ за теб, няма начин да не успееш. От екипа сме решили да ти помогнем възможно най-много и ти предлагаме малко информация за основните неща, които трябва да знаеш за трите компонента.

1. Най-важното за правилното хранене

За да постигнеш целите си по отношение на външния си вид, трябва да направиш няколко промени в начина си на живот. Първата стъпка е преминаването към по-здравословно меню. Добрата храна ще ти даде основата, върху която да надграждаш. „Ти си това, което ядеш“ е фраза, която всички сме чували и макар да е много изтъркана вече, тя все още изобразява цялата истина. На темата може да се пише много - в блога ни имаме няколко статии по темата, които да ти дадат по-ясна представа за различните аспекти. Затова тук ще откроим само най-важните неща.

Read more ...