Спорт, майка и дете – очаквано добра комбинация

Атлетик блог 24

Бебетата и малчуганите прекарват ужасно много време закопчани зад седалките на автомобила или заложени пред телевизора. Това не само че им пречи да развиват двигателните си умения и да укрепват мускулите, сърцето и белите си дробове, но може да доведе и до заседнал начин на живот, а дори и до затлъстяване.

Майките са тези, които обикновено прекарват по-голямата част от времето с децата си в началния им стадий на развитие. До голяма степен те носят отговорността да възпитат детето не само на добри маниери в обществото, но и на физическа активност.

Никога не е твърде рано да се започне с това.

 

Няколко прекрасни идеи, които се вписват в забързаното ни ежедневие…

Вероятно се чудиш как би могла да осигуриш препоръчителните поне едночасови физически дейности, когато дори ти не можеш да стигнеш до залата за тренировка?

Отговорът се крие в идеята, че тренировката не означава непрекъснати движения или вдигане на железа, които изискват купища време. Това може да са упражнения, които можеш да правиш с децата си. Ето няколко такива, които могат да превърнат всеки ден във възможност да поддържате чудесна форма и да се забавлявате заедно.

1. Разходете се преди или след вечеря

Дали ще се разходите из центъра или просто из квартала, изграждането на навик за разходки в дневния график е гарант, че няма да започнете да ги отлагате. За да не ви е скучно, можеш да измислиш някакви спортни игри, като търсене на определен домашен любимец в парка, бързо изкачване на стълби или състезание от едно дърво до друго.

2. Превърни домакинската работа в активна игра

Престори се, че прашни същества нападат земята и е време капитан (името на детето ти) да спаси земята, като ги „убие“ с парцала, четката за прах или метлата. Накарай детето ти да се почувства като герой, карайки го да спаси плюшените си и други играчки от бездънната яма на пода, като ги прибере в коша за играчки.

Друга превъзходна идея е да превърнеш събирането на прането в игра, като караш децата ти да познават чии дрехи на кого са. След като правилно са определили собственика им, те помагат и в сгъването им.

3. Промъкни тренировки и физически активност в други дейности

Вместо да се вози в количката в супермаркета или на ескалатора в мола, накарай съкровището ти да походи или да изкачи стълбите, когато е възможно. Някои родители карат децата си с колата донякъде, а след това извървяват останалото разстояние до училище пеша.

4. Превърни телевизионните реклами във фитнес почивки

Можеш да се развихриш тук и да измислиш смешни имена за прости упражнения, като клякания, лицеви опори или коремни преси. Примерно „строителят на мускули Боян“, „принцесата на кляканията Елисавета“ и т.н.

Можеш да играеш с децата си на „треньор“, като си задавате един на друг задачи от сорта на „следвай треньора“, „дай гепи“ и др., при които един от вас е водещ и кара другите да правят различни дейности с крака или ръце, като пляскане, маршируване и т.н.

5. Разходете кучето заедно

Не е чудно, че хората с кучета за домашни любимци често са в по-добра форма от другите без. Ако и ти имаш четириного с влажна муцунка, можеш да взимаш децата си с теб за разходка. Така те не само, че ще развият навик за ранно ставане, но и ще се раздвижват.

По-горният списък е добра основа за приобщаване на децата ти към активни занимания. За да не ти е скучно, просто развихри въображението си и знай, че децата много обичат да имитарат родителите си, така че ако измислиш забавен начин (и евентуално награда), детето ти ще те следва навсякъде.

Trackback from your site.

Напиши коментар

Трябва да сте влезли, за да коментирате.